Groth Fyrö Racing

När Fredrik inte jobbar så är det båtracing som gäller! Han tävlar idag i den snabbast offshoreklassen som körs i Norden. Klassen han kör heter 3C båten är en katamaran av modell Twister 24 på akterspegeln häner en Mercury 200XS med detta ekipage når man farter upp till 95knop.

Offshore innebär att man åker distanslopp och är då två personer i båten en förare (Fredrik) och en Navigatör.

År 2007 var Fredrik ute och tittade på Roslagsloppet, och bestämde sig då "jag ska börja tävla" sa han då. Två veckor senare var första racebåten köpt och renoveringen påbörjades i väntan på att ha åldern inne.

2009 - Första racebåten var färdig för race! Båten var en Piraya 14 med en Suzuki 50 på detta ekipage kördes i V-50 klassen. Med denna båt körde vi 45knop. Vi åkte alla race utom de sista då båten gick sönder...

2010 - En ny Dallapieta införskaffas och riggas i ordning. Vi kämpar oss upp mot prispallen mot slutet av säsongen.

2011 - Fredrik träffar sambon Hanna som börjar att navigera. Vi fortsätter att trimma in Dallapietan och vi lyckas ta hem flera pallplatser under säsongen och en 2:a plats i SM serien.

2012 - Fredrik och Hanna kämpar vidare i V-50 och får även möjlighet att låna en klass 3B katamaran av modell Twister 20 med 115 hästars motor för att testa att åka snabbare båt i en internationell klass. Dessa båtar gjorde då uppåt 70 knop. Vi kör även vårt första internationella race i 3B där vi lyckas knipa en 4:e plats. Detta år slutar vi som 3:a i SM med V-50 båten och tar hem guldet i 3B!

2013 - Den lånade Twister 20 köps in och vi kör bara 3B. Innan säsongen åker Fredrik till Norge på praktik för att även korta av båten 21cm. Vi lyckades även denna säsong ta hem SM guldet.

2014 - Inför denna säsongen var Fredrik tjänstledig 2 månader för att göra en stor om byggnation på båten, han kapade den mitt i tu och breddade den. Ombyggnationen blev toppen och vi lyckades ta hem EM silver och SM guld.

2015 - Många timmar lades ner inför säsongen med ett VM guld som mål. Vi kämpade hårt och blev 2:a på VM:et med bara 2 sekunder till guldet. Testerna fortsatte och lite mera fart hittades efter VM:et. Vi lyckade äntligen ta hem våran första klass seger i Rolaslagsloppet. Totalt blev vi 1:a i SM.

2016 - Vart året då vi lyckades med vårat stora mål, under VM i Tvedestrand, Norge lyckades vi köra hem VM guldet! Under final heatet på EM låg vi på en 1:a plats med över 2 minuter till 2:an, men på sista varvet går riggen på motorn av och vi tingas att bryta racet. Vi lyckas ändå få ett EM brons då vi vann tidigare EM race. Hemma i Sverige lyckades vi försvara SM guldet.

När det stora målet var uppnått så började Fredrik kika lit på att gå upp till klass 3C, under sen sommaren hittatde Fredrik en intressant båt i Frankrike. Fredrik och en god vän flög ner och tittade på båten och den var enligt våra förväntningar. I början av båten hämtades båten hem och vi började testa lite. Det var en stor omställning att sitta inne i en cockpit fastspänd jämfört med den öppna B båten.

2017 - Den nya båten byggs om lite gran för att passa Fredrik och den nya navigatören Philip (god vän till Fredrik, som själv kört racing i många år). Vi lyckas ta flera pallplatser under säsongen och en 4:e plats i EM. Vi lyckas avsluta säsongen med en härlig seger. Totalt blev det ett SM guld.

2018 - Inför racing säsongen lackerade båten om i team färgerna. Då det var mycket med både jobb och ny bliven pappa för Fredrik missade vi första racen. Första tävlingen för oss blev 2 dagars race i Oskarshamn, där vi tyvärr slog runt under dag 2. Efter måånga timmar i garaget var båten redo för race igen. VM kördes i Öregrund under första veckan i Augusti. Vi lyckade ta hem en 5:e plats i VM:et. Totalt blev vi 4:a i SM:et.